Bagel je jedina vrsta kruha koji se kuha prije nego što se peče-što pruža ukusnu koru žilavije teksture. Rupa u središtu peciva osigurava dio kore pri svakom zalogaju a nekada je bio zgodan način prodaje peciva naslaganog na stupove ili obješenog na konop. 

Bageli su u Europi bili prisutni više od 400 godina ali jednako omiljeni postali su tek nakon što su s poljskim židovskim imigrantima doputovali u New York krajem 1800-ih. U pravo vrijeme otkriven je 1872. i sirni namaz.  Namazan na prerezanu polovicu bagela, poznat je pod nazivom „šmir“ i čini savršeni kremasti dodatak hrskavom, žilavom pecivu. 

Svoj bagel možete učiniti savršenim na mnogo načina: odaberite preljev, probajte ga običnog ili tostiranog, zatim odaberite maslac ili sirni namaz; klasični ili s dodacima. Inače kao dio doručka, koriste se i za sendviče. Njujorčani imaju izražena mišljenja o „ispravnom“ načinu uživanja u bagelu, ali ono s čim se svi slažu jeste da su, u ovo doba masovne proizvodnje, najbolji bageli ručno rađeni.